Mūsų praeitis senose fotografijose

Pasaulyje kiekvieną dieną padaroma keli šimtai milijonų nuotraukų. Facebook teigia, kad jo serveriuose kasdien patalpinama daugiau nei 200 milijonų nuotraukų.
Šiandien fotografiją mes suvokiame kaip savaime suprantamą dalyką. Fotografuojame viską ir visur: prisiminimus, keliones, savo ir kitų šventes, fotografuojame profesionaliose ir mėgėjiškose foto studijose, fotografuojame svečiuose, kavinėse, gatvėse, mokykloje. Žaibiškai išpopuliarėjo foto autoportretai — asmenukės, kurias taip mėgsta daryti jaunimas.
Labai lengva tarp 3,5 trilijono padarytų nuotraukų pamiršti tas, nepaprastai trapias ir ypatingas. Ištraukime jas įkalintas dėžėse, pamirštas albumuose. Pažiūrėkime kaip atrodėme būdami vaikai, kaip atrodė mūsų tėvai, seneliai, proseneliai ir pajuskime kokios ypatingos jos yra.
III klasių mokinės, lankančios fotografijos pamokas mėnesį darė projektinį darbą ir surinko seniausias savo šeimos nuotraukas. Pati seniausia rasta nuotrauka datuojama 1905 metais, kitos 1925-37 m. Nuotraukos eksponuojamos II a. koridoriuje, prie jų parašyta nuotraukos sukūrimo metai, kas jose užfiksuota. Nuotraukos eksponuojamos nuo 2015 kovo 2 dienos.

Nuotrauka daryta prieš pat emigraciją į JAV apie 1920m.
Nuotrauka daryta prieš pat emigraciją į JAV apie 1920m.

Seniausia rasta nuotrauka datuojama 1905 m.
Seniausia rasta nuotrauka datuojama 1905 m.