Geometrija tekstilėje

2012 m. kovo mėn. 23 d. mūsų gimnazijoje vyko Tarptautinė moksleivių matematikos, informacinių technologijų ir ekonomikos projektinių darbų konferencija. Konferencijoje buvo eksponuotas stendinis pranešimas „Geometriniai ornamentai tekstilėje“, kurį paruošė Im klasės mokinės Ugnė Bulavaitė ir Benita Ušinskaitė,

Im ir Ia klasių mokiniai per technologijų pamokas kūrė projektinį darbą „Geometriniai ornamentai tekstilėje“. Buvo panaudojamos žinios, įgytos matematikos ir dailės pamokose, o šio projekto metu sukauptos žinios bus pritaikytos braižybos pamokose. Atrodytų gana skirtingos pamokos matematika ir technologijos, bet jos labai glaudžiai susijusios.

Mokiniai technologijų pamokų metu, panaudodami geometrines figūras – kvadratus, stačiakampius, trikampius, apskritimus suprojektavo ornamentą modulį. Pirmiausia būsimojo darbelio eskizas nupiešiamas ant popieriaus lapo. Lape išdėstome geometrines figūrėles kaip norime, kaip mums gražiau ar įdomiau. Ornamentas smulkus ar stambus, kokių spalvų audinius naudosime priklauso nuo mūsų fantazijos bei norų. Naudojant braižybos įrankius, padaromas labai tikslus darbo projektas. Tai gali būti ir griežtos kompozicijos darbas – simetriškas ornamentas, bet gali būti naudojama ir laisva kompozicija – asimetriškas ornamentas. Vėliau šį ornamento modulį (įvairiai sukiodami ir komponuodami) perbraižome dar tris kartus. Taip buvo sukurta originali geometrinių ornamentų kompozicija, kurią padidinome ir perkėlėme ant putplasčio (ši medžiaga naudojama statybose namams šiltinti). Naudodami įvairiaspalvius audinius ir kanceliarinį peiliuką sukūrėme darbelį, panašų į skiautinį.

Mokinėms stendinį pranešimą padėjo paruošti technologijų mokytoja Ingrida Gumbakienė.
n_2012-03-23_09-33-16_5d_i
n_2012-03-23_11-22-03_350d_m
naujas-aplankas_autocollage_7_images-ii